Utfall (eng. bleed)

Varför har man utfall? Jo för att då man skriver ut alltifrån broschyrer till visitkort vill vi som människor likväl som maskiner alltid ha en “felmarginal”. Vi skär inte ut ett visitkort, en broschyr eller en affisch med mikrometerlik presition, och ett ark hamnar inte alltid precis rätt i stansmallar eller inunder lasersikten till skärbord. Därför så låter vi dekorens (designens) utsmyckning “blöda” ut några millimeter extra för att ge oss själva liksom maskinerna lite marginal till att “råka” skära fel.

Utfallet anges ofta inunder inställningarna till dokumentformatet (dekorens tänkta ytmått) och vid export av en PDF – fil är det då viktigt att bocka i alternativen som finns för att använda trimmärken och dokumentets utfall.

bleed.pngIbland motsvarar inte dekorens form ett vanligt fyrkantigt format (såsom öletiketten ovan). Om då skärbord används i efterkommande led är det viktigt att en dekorfärg specifiserar hur skärlinjen ser ut, samt att referensmärken adderas manuellt (eller från konstruktionsprogram såsom AutoCad eller ArtiosCad) i de yttersta kanterna av dokumentformatet. Kantreferenserna och skärlinjen kan på så vis användas i konstruktionsprogrammet för att skapa en, för skärbordet igenkännbar, fil. För att då som användare veta var lasersikte ska riktas finns referenserna med i utskrift.

I bilden nedan skars vykortet ut utan utfall

utan_utfall.png

I bilden nedan skars vykortet ut med utfall

med_utfall.png

I videon nedan finns ingen referens och inget utfall, vart ska operatören sikta in skärlinjen? Och det finns ingen dekor som blöder ut.

I videon nedan finns referens och utfall, operatören vet exakt vart han ska sikta in skärlinjen. Och det finns ingen risk att kniven skulle skära ut vita kanter.

skarreferens.png

Notera att i bilden längst ned har jag missat att “avfärga” skärlinjen vid utskrift. Det gör man såklart eftersom man inte vill ha med denna i utskrift utan bara vid kopiering över till konstruktionsprogram.

Då dokumentformat och utskriftformat är detsamma finns ingen möjlighet till att ange utfall. Ett vanligt problem som kan identifieras genom följande exempel:

  1. Dekoren skapas. Dokumentformat A4 (210 x 297 mm) anges med 3 mm utfall
  2. Kreatören skriver ut i utskriftformat A4 i tanken om att det nu ska finnas färg hela vägen ut i bredd – och höjdled på arket

Resultat: Det blir en vit kant allt mellan 5 – 10 mm tjock helt runtom arket.

Varför? Jo, för att i skrivare finns vanligen en “gripkant” som måste vara fri från färgbeläggning för att arket ska kunna föras framåt utan missöde i maskinen. Det finns såklart också maskiner som klarar detta utan gripsidor, men de håller vanligen ett ganska lågt utskrifttempo.