Valet av arbetsstation inom den grafiska branschen utgörs av flera olika faktorer, men följande orsaker brukar ligga till stor grund för avgörandet:

  1. Programvarors funktionalitet. Stödjer operativsystem den programvara som du använder och öppnar det upp för full funktionalitet?
  2. Prestanda. Vad klarar datorn av att prestera då den försätts i branschtypisk miljö? Sker bytet mellan programvaror sömlöst?
  3. Anpassad mobilitet. Ska det vara en superlätt, mobil dator med begränsad kapacitet eller en riktig koloss som klarar alla former av belastning?
  4. Kostnad. Vad har du (eller ditt företag) avsatt för budget?
  5. Extern kompabilitet. Har du tillräckligt med USB portar eller kräver din datorn extra inköp i form av konverteringsdosor för dataöverföring?

Såväl på nätet som i magasinform blir vi överösta av köpråd och guider till vår nya dator. Följande punkter har jag samlat in genom korta svar från IT-ansvariga, IT-tekniker och vardagliga nördar inom den grafiska branschen. Där de mest frekventa kommentarerna toppar punktlistan.

  1. Handla i en butik där konceptet är att sälja datorer och inget annat. I egenskap av privatperson är du ekonomiskt mer utsatt än ett företag. Har du inte rätt garantier eller möjlighet till bra service då datorn inte fungerar ångrar du snart köpet i en vitvaruhandel. Datorer krånglar, och vissa mer än andra, men acceptera aldrig detta om du har betalat extra för försäkring eller förlängd garanti.
  2. Få lägger pengar på en kvalitativ skärm och tillhörande mätverktyg. Detta borde ibland vara viktigare än datorns prestanda eftersom det slutgiltiga utseendet av en trycksak bör prioriteras framför datorns hastighet som i dagens läge sällan understiger en oacceptabel nivå bland normalpresterande datorer.
  3. Wacompenna är ett måste om du ska jobba mycket med grafik. Du skapar större förutsättning för ditt arbete, blir mer effektiv och eliminerar risken för musarm.
  4. Datorvana ingår inte i köpet av dator. En dyr dator kommer inte att göra dig som person effektivare. På samma sätt kommer inte en billig dator att göra dig någon rättvisa. Prata med en erfaren säljare om prisklass och behov.
Advertisements