Såsom jag ser det finns det bara fördelar i att lära sig kod från grunden. Det är däremot lätt att påbörja sin egen mentala databas på vad som inte fungerar när man börjar med programvaror som sätter begränsningar. Så mitt tips till dig som vill lära sig mer kod. Varva kunskaperna!

Adobe Muse

Muse är en jättebra programvara, men vill du bli bra på att göra hemsidor måste du komplettera lärandet med andra applikationer eller programmeringsspråk. Det är bra om du har förkunskaper i någon av Adobes andra programvaror såsom InDesign eller Photoshop, men ge Muse lite tid och ta del av den gratisträning som finns på webben så är du snart igång.

Se mer om Adobe Muse här: http://www.adobe.com/se/products/muse.html

Adobe Dreamweaver

Dreamweaver ägdes tidigare av Macromedia som också ägde Flash, men köptes upp av Adobe. Programmet är fortfarande mycket bra att tillämpa webbkodning i genom färgmärkning, förslag från applikationen och startmallar. Det är inte alls dumt att använda sig av Dreamweaver istället för tråkiga textediterare.

Se mer om Adobe Dreamweaver här: http://www.adobe.com/se/products/dreamweaver.html

Wix

Om du trots alla mina invändningar inte klarar att hålla dig från den här typen av webbtjänster så varför låta bli? Färdiga mallar eller enkla verktyg hjälper dig att skapa responsiva hemsidor på en halvtimma. Som stressad ensamföretagare är det ju helt fantastiskt, men om du vill lära dig mer om programmering bör du nog titta mot andra applikationer.

Se mer om Wix här: http://sv.wix.com/

Adobe Portfolio

Småföretagare finns i alla dess möjliga former, men eftersom jag själv kommer från denna värld och just eftersom att jag märker att det ibland läggs på tok för mycket tid för att framhäva alster före själva hemsidan finns det lösningar som Adobe Portfolio (Tidigare Behance ProSite) som är mycket bättre lämpade för denna uppgift än timslånga nätter av blod, svett och tårar.

Se mer om Adobe Portfolio: https://www.myportfolio.com/?promoid=ZP46FDHN&mv=other

Notepad++

Min absoluta favorit bland applikationer är Notepad++. Den är gratis och innehåller tonvis av funktionalitet och tillägg som finns att hämta hem gratis. Du kan installera hjälpredor, stavfelsfixare, FTP-klient och mycket mer. Det här är programvaran för dig som vill lära dig allt från grunden med ett verktyg som fokuserar på funktionalitet och inte design. Vill du ha en snygg och responsiv hemsida på 5 minuter är det här helt fel applikation.

Se mer här: https://notepad-plus-plus.org/

WordPress

Den här hemsidan som du befinner dig på just nu är en underdomän till WordPress.com där jag har min blogg. Du kan på egen hand installera den mjukvara som behövs på din FTP, eller så kan du genom några enkla knapptryckningar hos din webbvärd (se del 4) installera WordPress. När du installerar WordPress på din FTP är det såklart inte längre någon underdomän. Då är det ditt publiceringsverktyg och eftersom WordPress har miljontals av användare finns det teman och minifunktioner du kan styla din sida med helt gratis. Om du är ny inför webbprogrammering eller vill skapa en visuellt tilltalande hemsida rekommenderar jag dig inte att dyka direkt in i WordPress. Har du fått lite koll på det här med FTP, HTML och CSS kan jag däremot starkt tipsa om mycket kul som går att upptäcka genom WordPress.

Se mer här: https://wordpress.org/

Advertisements