Det fina med webben idag är att du aldrig rent fysiskt sett behöver köpa en dator, göra en så kallad LAMP installation på den (Linux, Appache, MySQL, PHP) och sen stå för underhållet. Idag finns företag som hyr ut den här formen av tjänster mot en ansenlig peng. Det är nästan lite som att bo på ett riktigt hotell.

One, Binero, SurfTown eller City Network är några av de webbvärdar (webhosters) som tillhandahåller den här formen av tjänst, och där finns alltså merparten av de verktyg du behöver för att kunna skapa en fullt fungerande och snygg hemsida.

Om du minns vad jag skrev om HTTP (i del 1), och att detta var en applikation i ett av de transportlager som finns i kommunikationen mellan olika servrar, så är FTP likväl en applikation. Sett utifrån ett förenklat perspektiv så är en FTP, utrymmet på en av dessa servrar. Du som administratör ska såklart ha full access till din FTP – server, och har du inte själv kunskapen har de flesta webbvärdar idag också möjlighet att föra över, och installera, olika typer av publiceringsverktyg eller tjänster såsom WordPress, Joomla, MediaWiki eller OsCommerce. Som nybörjare vill jag tipsa dig om att lägga dessa verktyg åt sidan och fokusera mer på åtkomsten till din FTP. Förväxla inte heller webbvärdens tjänst, det vill säga möjligheten att kunna få hjälp att installera verktyget på din FTP, med hemsidan som tillverkaren till verktyget har. Det gjorde jag. Innan jag kom underfund med den verkliga kraften bakom WordPress kallade jag det i folkmun för “Jävla skitblogg”. Det var för att jag inte hade lärt mig fullt ut vad det var kapabelt att göra.

Snabbt om WordPress: Du installerar på egen hand filer på din FTP och tabeller i din databas eller låter din webbvärd utföra det automatiskt. Därefter kan du i mån av kunskap, skapa egna funktioner för att underlätta underhåll av tillgångar såsom bilder, text med mera och interaktiv utbyggnad av din hemsida. Vill du sätta igång snabbt kan du också hämta ner färdiga teman från webben.

Som sagt. Om du är ute efter att lära dig, gör det från grunden och börja med att installera dig själv på FTP:n hos en webbvärd som passar dig och dina önskemål.

Skärmklipp3
Ett urklipp från one.com där du har flera olika alternativ till utrymme och domän

Du är ute efter en domän och en mängd utrymme att förvara dina textfiler i. Tänk inte i större banor. Mitt tips är att välja en webbvärd som har:

  • Bra support oavsett avtal (och som inte trycker ner dig om du har dumma frågor)
  • Enkla och lättåtkomliga inställningar
  • Backup som passar dina behov

Något som är lätt förvirrande i starten är alla olika typer inloggningsuppgifter man kan ombes skriva i. Håll isär följande inloggningsuppgifter:

kontrollpanel
1. Inloggningsuppgifter till kontrollpanel. Där du hittar inställningar till FTP, webbverktyg, webbmail och mycket mer som uppdaterar och styr funktionalitet till din sida
dreramfiz
2. Inloggningsuppgifter till din FTP. Ansluter till vänster genom Adobe Dreamweaver och till höger genom gratisklienten FileZilla (Tack Tim Krosse!)
mysql
3. Inloggningsuppgifter till din databas (vanligen phpMyAdmin). Något du kanske helt saknar kunskap om just nu, men som du kommer tycka är 1000 gånger roligare än Excel när du väl fått upp farten och kan utnyttja för att spara ner formulärdata.

En DNS (Domain Name System) server har till uppgift att hålla ihop ett specifikt IP-nummer med ett domännamn. Är du helt oerfaren behöver du inte oroa dig, din webbvärd ser till att det fungerar, men det finns tillfällen då administratören vill att serverns IP-nummer ska “peka” mot ett annat domännamn. När du anger example.com som ditt domännamn så utgår din webbvärd ifrån att din FTP ska peka mot just denna domän.

Okej. Så du har uppgifterna. Du har en FTP klient. Du har kvar ditt HTML dokument från del 3. Då ska vi logga in på FTP servern. Jag har laddat hem FileZilla och använder denna klient i följande exempel för att kunna lasta över HTML dokumentet till min FTP server.

filezilla1
1. Då du hovrar över följande ikon i FileZilla visas texten Öppna Platshanteraren
filezilla2
2. Följande ruta dyker upp. Häri kan du fylla i de inloggningsuppgifter för FTP som du mottagit eller redigerat på egen hand hos din webbvärd. Klicka på Ny plats för att lägga till din nya webbplats.
ansluten
3. Lokalisera filen på din dator på vänster sida i klientens fönster. Dra och släpp index.html till den högra sidan av klientens fönster. Ditt HTML dokument laddas nu upp till FTP servern.
hemsida
4. Öppna nu din favorit webbläsare och skriv in ditt domännamn. Är det din första hemsida?

Detta är bara början. Föreställ dig vilka dörrar du kan öppna genom programmeringsspråk såsom JavaScript, PHP eller Ajax. I nästa del ska vi försöka skapa en utseendemässigt mer tilltalande hemsida genom att lägga till ett CSS (Cascade Style Sheet) dokument vari vi kan kontrollera style-attributet genom class – och id attribut i HTML dokumentet.

Advertisements